4 Mart 2012 Pazar

FAZLA MÜKEMMEL BİR ORTAÇAĞ KASABASIDIR CESKY KRUMLOV…



 Seyrettiniz mi bilmiyorum? 2006 veya 2007 yılında vizyondaydı . “HOSTEL 2” de genç bir insanın hayalindeki ideal tatil gibi başlıyor; sonradan yaşanacak olan kabustan çok ama çok uzak görünüyor. “Filmin başlangıcı birkaç genç kızın harika vakit geçirdiği eğlenceli bir komedi havasında. Birlikteyiz ve çok eğleniyoruz” diyor Phillips. Kızların Prag yakınındaki pastoral kasaba Cesky Krumlov’daki bir Ortaçağ fuarını ziyaretleri sırasında atmosfer bir anda değişiyor. “Cesky Krumlov kasabası o kadar güzel ki orada yürürken gerçek olduğuna inanamıyorsunuz” diyen Roth, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu mekan filmin peri masalı niteliğine büyük katkı sağladı.
 

 Eğer Beth bizim Pamuk Prenses’imizse, Cesky Krumlov da içinde yaşadığı masal dünyası. Sanki her an bir şey bu cennet mekanı yerle bir edecekmiş gibi geliyor. Fazla mükemmel”.İşte size anlatmaya çalışacağım Cesky Krumlov içine girdiğiniz anda kendinizi masal dünyasında hissettiğiniz mükemmel bir yer. UNESCO koruması altında olan, muhteşem CESKY KRUMLOV "Yaşayan" ORTAÇAĞ Kasabası olarak anlatılır.


Hatta 13. yy'dan bu yana ORTAÇAĞ kimliğini koruyan tek muhteşem şehir denir.İlk gidişimde kızımla beraber fotoğraf merakımız yüzünden kaybolmamız nedeniyle 2 saatte sokak sokak, dükkan dükkan, hatta otel otel öğrendiğim bu şirin ve küçük kasabayı eminim anlatınca sizlerde seveceksiniz.

Çek Cumhuriyeti’nin güneyinde, Avusturya sınırına yakın Cesky Krumlov’a mutlaka gitmenizi öneririm. Ortaçağ kentlerine olan düşkünlüğümden mi bilemiyorum ama bu kent benim için özel bir yere sahiptir.
Ortaçağın önemli kentlerinden olan Cesky Krumlov’a Prag’tan otobüsle gitmeniz mümkündür. 180 kilometrelik bu seyahatinizde tabiat içerisinde yol alırken hiç sıkılmayacaksınız. Her ne kadar yol 180 kilometre olsa da yolculuğunuz 3 saat sürüyor. Bunun nedeni otobüslerin hem hız yapamamaları hemde 4-5 kasabaya daha girip çıkmaları.



UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ndedir Cesky Krumlov. Görenler bilirler Avrupa’nın en sevimli ortaçağ kentlerinin başında gelir bir çok kişiye. Şehre girer girmez etkilenir ve kendinizi kentin estetiğine teslim edersiniz. Aykırı bir şey ararsa gözleriniz hayal kırıklığına uğrarsınız. Vltava Nehri kıvrılarak şehir ortasında yarımada oluşturmuştur. Köprüden geçtikten sonra sizi sayısız kafe karşılar ilk önce…

Cesky Krumlov’da Orta Avrupa’nın en büyük kalesi olan ve 13.yüzyılda yapılan Cesky Krumlov Kalesi bulunmaktadır. Bu kalede 40’ın üzerinde tarihi bina bulunmaktadır.Bu binaların her biri hala ortaçağ karakterini ve gizemini korumaktadır. Kalenin kulesine mutlaka çıkın ve tüm şehri tepeden seyredin. Keyif alacaksınız garanti veriyorum.Vltava Nehri kalenin hemen altından kıvrılmaktadır. Şehrin dar ve şirin sokakları parke taşlarla kaplıdır.Dar sokaklar, iki katlı evler ve çatılar dolaşırken ilk ilginizi çekecek olan 3 şey olacaktır. İki katlı güzel evlerin altında bulunan dükkanlara girerseniz sevdikleriniz için güzel şeyler bulacağınıza inanıyorum. Sokak boyu göreceğiniz restorantlarda hem kaliteli Çek birası içme hem de yöresel yemek yeme şansınız var.

 Hava durumu elverirse mutlaka kano ile nehirde kanoyla nehirde yol alın. Hoşunuza gidecektir. Şehirde konaklamak ucuz ama dikkatli tercih yapmanız gerekiyor. Her otelde boş günler var. Onları tespit edip kalın.

Dolu zamanlarında 100 € fiyat veren otelde ertesi gün boşken 15-20 € arası bedel ödeyerek kalmanız mümkün.

Hani bir söz vardır. Bazı şeyler anlatılamaz diye. O nedenle Cesky Krumlov ile ilgili yazımda çok fotoğraf bulacaksınız. Belki bu şekilde ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmiş olacağım.

1 yorum: