4 Mart 2012 Pazar

ROMANTİZMİ HİSSETTİREN ŞEHİRDİR ROMA (I)

Charterla uçtuğumda ne kadar yorucu olursa olsun İstanbul’a otobüsle gitmek çok mantıklı gelir bana her zaman. Hem ekonomik olması hem de Esenler otobüs terminalinden metro ile Atatürk Havalimanına kolay bir şekilde ulaştığımdan bu yolu hep tercih etmişimdir.

Her yazımda olduğu gibi önce ufak bilgilerle başlayayım. İstanbul’da uçağa binmeden saatlerinizi bir saat geri alın. Roma’ya eğer yazın gidecekseniz sizi çok bunaltıcı günlerin beklediğine hazır olun. Keza kış aylarında da sürekli yağan yağmura hazırlıklı olmalısınız. İtalya’ya gidebilmeniz için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Yeşil Pasaporta vize gerekmiyor.

Roma'ya indikten sonra havaalanında görevlilerin pratikliğine şaşırırsınız. Çok kısa süre içerisinde pasaport işlemlerinizin bittiğine ve valizinizi aldığınıza tanıklık edersiniz. Size tavsiyem Roma’yı yürüyerek gezin. Roma gezginler için bulunmaz bir şehirdir. Sokaklarından ve binalarından çok keyif alacağınız nadir yerlerden birisidir. Sokaklarında kaybolmanız mümkün olmamakla birlikte kaybolmayı denemelisiniz mutlaka.

Klasik bir başlangıç olsa da Roma’nın sembolü olan Colosseum ile başlamasam olmaz. Colosseum iki bin yıl ayakta kalmayı başarmıştır. Çok eskilerde eğlence için gladyatör ve hayvanların dövüştürüldüğü ve bu şekilde vahşi keyifler alındığı hepimizce bilinen Colosseum biz gezginler için gerçek bir görsel şölendir. Kendinizi yıllar öncesinde hissetmemeniz mümkün değildir.


Aşk Çeşmesi her zaman çok kalabalıktır. Binlerce turist dilek tutmaları bir yana buluşma yeri olarak burasını tercih eder. Burasının Roma’lılar içinde buluşma yeri olduğunu düşünürseniz ne kadar şenlikli bir yer olduğunu hayal edebilirsiniz. Çeşmenin etrafında dilek tutmak için para atanlar o kadar çoktur ki zaman zaman para atıp dilek tutmak için sıralar oluştuğunu bile görebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey çantalarınız ve cepleriniz olmalı. Kalabalık nedeniyle yankesicilere çarpılmamanız hemen hemen imkansız. Çok dikkat etmelisiniz.

İspanyol Merdivenleri esasında mermer bir merdiven ama Roma'nın özelliğine özellik katan yerlerden birisidir. Merdivenlerin yukarısından Roma'yı seyretmek oldukça keyiflidir. Yürürken yorulduğunuzda dinlenme yeri olarak burayı tercih edebilir ve merdiven basamaklarında oturarak dinlenebilirsiniz.

Roma hristiyanlığın merkezi olması nedeniyle pek çok kiliseye de ev sahipliği yapmaktadır. "Michelango" tarafından yapılan "St. Peter Basilikası" büyüleyici bir görüntüye sahiptir.

Roma, Paris ve Prag gibi romantizm şehridir. Her yerde romantizmin izlerini bulmanız ve romantizm yaşamanız mümkündür. Romantizmi bu 3 Avrupa şehrinden hangisinde bulursunuz diye sorarsanız bana ben Roma derim. Romantizm olunca akla şarap gelir. Şarap deyince de yine aklınıza Roma ve Roma’lılar gelmeli. Roma’da her türlü zevke ve keseye uygun kaliteli şarap bulmak mümkündür. Şöyle bir düşünmenizi istiyorum. İzlediğiniz eski Roma’yı ve Romalıları anlatan filmleri. Aklınıza ne gelir. Benim aklıma büyük yemek masaları, testi şaraplar, özenle ve güzelce hazırlanmış sofralar, zevk,eğlence ve şölen geliyor.

Aslında bu hatırladıklarım halen Romalıların sofra kültürü. Romalılar yemeklerini tam bir şölen havasında yemeyi seviyorlar. Masaları her zaman zevkle hazırlanmış bulmanız mümkündür. Yurtdışı gezilerde gördüğüm yerler kadar yerel yemeklerin de benim için ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz.

Tarihte bilinen ilk yemek kitabının bir Roma’lı tarafından yazıldığını okuduğumda ne kadar sevindiğimi tahmin edebilirsiniz. Roma'da ya klasik restoranları ya da trattoriaları tercih edebilirsiniz. Trattorialar ev yemekleri sunulan aile işletmelerine verilen ad olup buralarda Romalılara özgü yemeklerin gerçek anlamda tadına bakabilirsiniz. Her ne kadar pizza denince akla Milano gelse de Roma’da da mutlaka pizza yemelisiniz. Tabi ki spagettiyi de ihmal etmemelisiniz. Roma’da bir akşam romantizmin doruklarına çıkalım derseniz önce şık bir restorana gidin ve bütçenize uygun bir şarap seçin derim.

Bu yazımı bitiriyorum. Yazımın devamı var. Umarım hoşunuza gitmiştir. Roma’nın devamında buluşmak üzere. Gezgin selamlarımla.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder