13 Mart 2012 Salı

SANKİ BUGÜN BAYRAM. YAŞASIN ÇOCUKLUĞUM VE BANA TEKRAR ÇOCUKLUĞUMU YAŞATAN SANTOSA ADASI…

Bugün Santosa Adasına gidiyoruz. Adaya gitmek eğer tur şirketinden program satın alırsanız çok kolay ve zahmetsiz. Ancak biraz maliyetli. Adaya sadece gitmenin maliyeti otelinizden alınmak suretiyle tur şirketine göre değişmekle birlikte fiyatı en az kişi başı 70 Singapur Doları.


Bizim tercihimiz elbette otobüs ve metro. Singapur metrosu(MRT) çok gelişmiş ve dünyanın en gelişmiş şehir içi raylı sistemi olarak biliniyor. Otobüs ve metro için ödediğimiz bedel kişi başı toplam 3.50 Singapur Doları. Metro çıkışı yine çok büyük bir alışveriş merkezindeyiz. Alışveriş merkezi çıkışı Santosa adasına giden teleferikleri hemen görmek mümkün. Tüm kitaplar adaya gitmek için teleferiği tercih etmelisiniz mutlaka diye yazsalarda ben buna katılmıyorum. Bunun en önemli nedeni ekonomi. Unutmayın gezginin amacı daha az para ödeyerek daha çok yer görmesi olmalıdır. O nedenle biz adaya gitmek için metroyu kullanıyoruz. Esasen adaya yürüme imkanınız bile var. Ama hava genelde ya sıcak ya da yağışlı olduğundan bunu tavsiye etmiyorum. Adaya metroyla gitmenin maliyeti kişi başı gidiş dönüş 2,5 Singapur Doları. Bu şekilde de adaya toplam 6 Singapur Dolarına ulaşmanız mümkün oluyor. Dönüşte otele kadar otobüs ve metroya da 3,5 Singapur Doları ödeyeceğiniz için en az 70 Singapur Dolarına satılan Santosa Adası turunun ulaşımını 9,5 Singapur Dolarına mal ediyorsunuz.
Ada tam bir eğlence ve tatil cenneti. Adada 4 durak var. Her durakta da sizi istediğiniz yere götürecek otobüsler bulunmakta. Metronun son durağı plajların olduğu bölge. Metrodan iner inmez sizi bekleyen otobüslere binerek plajlara gidebileceğiniz gibi yürüyebilirsiniz de. Biz otobüsü şiddetli yağmur nedeniyle tercih ettik. 3 plaj var adada. Siloso Beach, Palawan Beach, Tanjong Beach. Tüm plajlarda denizin, güneşin ve kumun keyfini çıkarırken oyunlarla eğlenmek mümkün.
Plajlar bölgesinden sonra ikinci durak olarak Faber Tepesini seçtik. İkinci Dünya Savaşı esnasında İngiliz askerleri Japon donanmasına karşı bu tepeden savaşmış. Tepe tüm bölgeye hakim ve manzarası mükemmel. Tepeden muhteşem manzarayı seyrederken ne kadar çok fotoğraf çektiğimi tahmin edebilirsiniz. En tepede lokanta ve alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar yer alıyor. Buradan teleferiğe binerek daha da yükseğe çıkmanız mümkün.
Santosa Adasında maymunlar her yerde o kadar çok ve özgürce dolaşıyorlar ki bir süre sonra hiç yadırgamıyorsunuz.


Mumyalar müzesinde Singapur yerel kıyafetlerini gördüğümüzde mumya heykellerin gerçekçiliğine hayran olduğunu da belirtmek isterim. Adada bulunan Sualtı Dünyasına bir çok yerde gittiğimizden girmedik. Küçük bir hayvanat bahçesi ve burada yer alan kelebek ve böcek ağırlıklı bölümde ilgi çekici oldu bizler için. Yemek molamızdan sonra Universal Stüdyolarının yer aldığı bölüme doğru hareket ettik.


Universal Stüdyolarına giriş ücreti tek seferlik 68 SD, 1 günlük pass bilet 74 SD, 2 günlük pass bilet 118 SD. Eğer çocuklarınızla her hafta sonu gelmek isterseniz de 1 yıllık üye olmanız mümkün. Onun fiyatı da 338 SD.




Universal Film Stüdyoları 5 milyar dolar harcamış Singapur'un Sentosa Adasındaki Universal Film Stüdyoları için. Burada Universal Film Stüdyolarında çekilen film karakterleri ve dekorları var. Burada, Jurassic Park, Mumya, Shrek, Terminatör, Titanic ve Madagaskar gibi filmlerin devasa setleri arasında dolaşmanın keyfi ve eğlencesini anlatmam mümkün değil. Stüdyoda çok fazla mağaza var. Film karakterlerini canlandıran animatörlerle fotoğraf çektirmek için oluşan sıraların uzunluğu dikkatimizi çekiyor. En çok sıra Charlie Chaplin’de.
Orijinal adıyla "Universal Studios" ları ilk olarak ABD'nin Florida’daki Orlando kentinde kurulmuş. Universal Stüdyolarının hiçbirisinde film çekilmiyor ama dünyaca ünlü filmlerin çekildiği Universal Stüdyolarının aynısı buralarda yer alıyor.
Ben kendimi bir an gerçek filmin içerisinde sanki rol alıyorum gibi hissettim. Her binada değişik film stüdyoları var. Binaya 30-40 kişilik gruplar halinde giriliyor ve kendinizi film sahneleri içerisinde ilginç ışık veya fırtınalı bir ortamda setin ortasında bulabiliyorsunuz. Benim yaşadıklarımı, heyecanımı, coşkumu ve sevincimi düşünün. Çocukluğumun hayal kahramanlarının film stüdyolarındayım.
Elbette buradan kopmam çok kolay olmadı. Dışarıya çıktığımızda baş ağrısıyla birlikte hissettiğim coşkunun halen devam ettiğini söyleyebilirim.




















 
Metroya binerek adadan ayrılarak Singapur’a döndüğümüzde akşam olmuştu. Singapur’da yarın son günümüz. Ertesi gün Kuala Lumpur yolculuğumuz var. Bugün seyahatimin en güzel günlerinden birisi. Benim için sanki bugün bayram. Yaşasın çocukluğum ve bana tekrar çocukluğumu yaşatan Santosa Adası…

2 yorum: