4 Mart 2012 Pazar

MİNSK'TEN VE RİGA'DAN KARAYOLUYLA GİTTİĞİNİZDE SİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATAN ŞEHİR...

Merhaba,

Merhaba dedim ya başlangıçta Merhaba benim en sevdiğim sözcüklerin başında gelir. Güzel olan şeylerin ya da güzel olmasını istediğimiz şeylerin başlangıcıdır “Merhaba”.

Dünyada görmediğimiz çok az ülke kaldı. Kimileri bize gezgin diyor. Kimileri seyyah, kimileri ise dünya vatandaşı. Bence üçü de doğru. Her şeyden önce bir "dünya vatandaşı"yım. Tüm dünya insanlarına, uygarlıklarına ve kültürlerine, hiçbir ayrım yapmadan, önyargısız yaklaşıyorum. İnsanlara ırk, din, dil, cinsiyet ve milliyet kalıplarının dışında, "insan" olarak bakmayı biliyorum. Kendi kültürümden olmayan insanların geleneklerini, kültürlerini, dünyalarını anlamaya çalışıyorum. Dünyanın, ancak insanla, temiz bir çevreyle ve sağlıkla değerli olduğunu; bu çeşitliliğin de büyük bir hazine olduğunu biliyorum. Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu ve bu okulun yaşı olmadığını; paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu hiç aklından çıkarmıyorum.

Çeşitli asırlarda yapılmış 1500 kadar tarihi esere sahip Vilnius’un eski şehir bölümü Dünya Miras Listesindedir. Baltık Denizinden 312 km uzakta yer alan şehrin nüfusu 555 000'dir. 2009'un kültür başkentlerinden biri olan Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta hazırlıklar tüm hızıyla sürmektedir..
Minsk'ten ve Riga'dan karayoluyla gittiğinizde Vilnius sizi hayal kırıklığına uğratır. Litvanya’nın başkenti olan Vilnius ülkenin en büyük ve en eski şehridir. 1323 yılında Batı Avrupa tüccar ve rahiplerini ülkesine davet eden Litvanya Büyük Dükü Gediminas davet mektuplarında da “ülkeme geldiğinizde hayal kırıklığına uğradığınızı düşünebilirsiniz. Ama Vilnius’ta yaşamaya başladığınızda iyi ki gelmişim diyeceksiniz” demektedir.

Belarus’un başkenti Minsk’e karayoluyla 153 km. uzaklıkta olan Vilnius’a şoförlü araç kiralayıp gidebilirsiniz.(15 kişilik minibüsü İngilizce bilir şoförüyle birlikte 300 € ya kiraladık) Gerçi, Minsk’in ne kadar temiz ve huzur veren bir kent olduğunu aynı gün veya ertesi gün Vilnius’tan kente tekrar döndüğünüzde daha iyi anlıyorsunuz. Şoförünüzün becerikli olması çok önemli zira sınırda çok kuyruk oluyor. Ben her seferinde aynı şoförle gidip geldiğimden ve hep uçağa yetişmek zorunda kaldığımızı belirttiğimizden(!) sınır görevlilerinin anlayışı nedeniyle beklemiyoruz.

İstanbul’dan Vilnius’a KLM,Air France,Lufthansa Aeroflot ile aktarmalı ulaşmanız mümkün. Aramızda saat farkı yok.Vilnius, Litvanya’nın güney-doğusunda Neris nehrinin kenarında Baltık Denizinden 250 km uzaklıkta bulunmaktadır. Şehrin Eski Şehir bölgesi, Vilnius’un tarihi bölgesidir. İdare Binası, Kraliyet Sarayı,Gediminas Kalesi, Katedral Meydanı, TV Kulesi şehrin görülecek yerleri arasında yer alıyor.Balık, patatesin her çeşidi sürekli her fırsatta yemeniz gereken en güzel yiyecekler.
Özellikle Baltık balığının lezzetini burada daha iyi tadabiliyorsunuz. KGB Müzesi, KGB Müzesi, Pushkin Müzesi, Mimarlık Müzesini ziyaret edin. Eğer gece konaklama imkanınız varsa gece hayatının çeşitliliğine tanıklık etme fırsatınız olacaktır.Gerçi, Vilnius’a ilk adım attığınızda önce Avrupa da bu kadar yoksulluğu bir arada görmenin şaşkınlığını yaşıyorsunuz. Ama gece şehri yaşamaya başladığınızda yoksulluğun kalmadığını görüyorsunuz.

Şehirde her bütçeye uygun kalabileceğiniz oteller var. Taksiler ile city turu atabilirsiniz. Size yegane tavsiyem eğer seyahat planınızda varsa burayı ziyaret etmek 2-3 gün ayırmanız. Daha fazlası da daha azdı da sizi mutsuz edebilir. Vilnius’un benim için tek şanssızlığı buraya ya Riga’dan ya da Minsk’ten geçmemdir.

Gezgin selam ve sevgilerimle.

Kalın sağlıcakla…

Abidin Lutfi DEMİR
abidindemir1@yahoo.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder