4 Mart 2012 Pazar

PELE’NİN İLK GOLÜNÜ ATTIĞI, 200.000 KİŞİNİN MAÇ İZLEDİĞİ, DÜNYANIN EN BÜYÜK FUTBOL MABEDİ

Daha önce yazmıştım. Ama okumayanlar için tekrar etmem de fayda var. 1970 li yıllarda Ankara Esenboğa Havaalanında karşılaştığım, kocaman siyah elleri ile elimi sıkıp başımı okşayan Fenerbahçe’nin efsanevi Teknik Direktörü Didi’nin ülkesine gitmek beni çok heyecanlandırmıştı. 10-11 yaşlarındaydım.

Rahmetli eniştemi Paris’e yolcu etmek için havaalanına gittiğimizde bir adamın başımı okşaması ile kafamı kaldırdım. Gazetelerden tanıdığım ve hayranı olduğum Pele’ nin arkadaşı Didi idi bu kişi.




O günden sonra Brezilya benim en merak ettiğim ve sevdiğim ülke oldu. Her Dünya Kupası maçında desteklediğim, kupayı aldıklarında ise kendi ülkem almış gibi sevindiğim Brezilya'ya Mart 2008 de gitmek nasip oldu.

Bu yazımda size dünyanın en büyük stadyumu olan MARACANA 'dan bahsetmek istiyorum. Bu stadın kapasitesi resmi kayıtlarda 175 bin olarak gözükmektedir. Ancak, aşağıda da bulacağınız gibi asıl kapasite 210 bindir. Temeli 1948'de atılan Maracana Stadyumu'nda, 1950 yılında Dünya Kupası maçları da oynanmıştır. Brezilya’lılar için Maracana Stadyumu adeta bir mabettir. Futbol ise Brezilya’da bir dindir adeta.
Daha önce ki yazım da da belirttiğim gibi Rio'lular şöyle diyor. "Brezilya futbolun evidir. Maracana Stadyum' u ise tapınağı." 200.000 kapasitesi olan bu statı gezerken, soyunma odalarını da gezmeniz mümkün. Stad içerisinde yer alan mağaza girişinde yer alan Türk bayrağı gezenlere çok duygulu anlar yaşatır.
Bunun sebebi ise Fenerbahçedir. Bu statta maça çıkıp başka ülkede futbol oynayan futbolcularının futbol oynadıkları ülke bayrakları yer alır bu mağazada. Türkiye’de bunlardan birisidir. Maracana Stadı Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrindeki stadyumudur. Rio'nun en büyük futbol takımları Flamengo, Botafoga ve Fluminense maçlarını bu stadyumda oynarlar. Ve Vasco da Gama takımı bazı özel maçlarını bu stadyumda yapar. Ayrıca Pele'nin 1969 da ilk golünü attığı stadyumdur.

Brezilya'nın 1950 Dünya Kupasına ev sahipliği yapmaya hak kazanmasının ardından temeli 2 Ağustos 1948'de atılan Maracana 16 Haziran 1950 de Wings Topluluğu - Paul McCartney konseri ile açılmıştır. Rio de Janeiro All-Stars ile Sao Paulo All-Stars açılış maçında karşı karşıya gelmiş ve maçı Rio de Janeiro All-Stars 3-1 kazanmıştır. Didi bu stadyumda gol atan ilk futbolcudur ve bu maçı 184 bin kişi izlemiştir. Maracana Stadyumu'nun yapımında yarım milyon torba çimento ile 10.000 ton demir kullanıldığı yer almaktadır resmi kayıtlarda.
                                   
1950 Dünya Kupası finalinde Uruguay ile Brezilya’nın o muhteşem futbol maçına tanıklık eden bu statta Uruguay , Brezilya'yı 2-1 yenmiştir. Bu dev finali kaçak girenlerle birlikte 210 bin kişinin izlediği kayıtlardadır.

Oysa 210 binden bile fazla kişinin bu maçı stada girerek izlediği iddia edilmektedir. Dünyanın en büyük stadyumu olan Maracana ve pele ilk golünü bu stadyumda atmıştır. 16 Temmuz 1950 günü Brezilya ile Uruguay arasında oynanan turnuvanın final maçına resmî sayılara göre 193.830 izleyici gelmiştir. Ancak Riolularun bazıları bu sayının 210.000 ile 250.000 arası olduğu şeklinde tahminde bulunurlar.

Bu stadı gezerken kendinizi müzede gibi hissedersiniz. Soyunma odaları, duşlar, masaj salonları arasında dolaşırken sanki, Zico,Pele, Didi orada imiş hissine kapılırsınız. Rio’da ve özellikle Maracana stadında çaışan herkes Zico’dan dolayı Fenerbahçe’yi tanıyor.

Fenerbahçe’nin maçları Zico nedeniyle televizyonlardan yayımlanıyordu. Fenerbahçe nedeniyle Türklere karşı da acaip bir sempati var. Yolda Türk olduğunuzu öğrenir öğrenmez hemen ”En Büyük Fenerbahçe” deyip, Fenerbahçe’nin tüm Brezilya’lı futbolcularını saymaya başlıyorlar.

Hele bize show yapan sevimli Ronaldo o güzel şivesiyle bir sıraladı kadroyu hepimiz hayretler içerisinde kaldık.Stadyumdan ayrılırken futbol devi Brezilya’yı daha iyi tanımanın, neden futbol da dev olduğunu anlamanın mutluluğu içerisindeydik. Gezgin sevgilerimle...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder